Vastaohjaus

Vastaohjaus, josta käytetään myös nimitystä työntöohjaus, on tehokkain ja varmin tapa ohjata moottoripyörää maantienopeuksissa.

Mitä tämä vastaohjaus sitten tarkoittaa ?

  • Moottoripyörän pystyssä pysymiseen vaikuttaa luonnonilmiö nimeltä hyrrävoima, joka lienee ainakin nimenä kaikille tuttu. Mutta miten tämä voima vaikuttaa kaarreajoon ?
  • Hyrrävoima pyrkii pitämään keskiakselinsa ympäri pyörivän hyrrän (tässä tapauksessa etu- ja takapyörän) vakaasti samassa asennossa, tästä johtuu että moottoripyörä pysyy pystyssä ja on varsin vakaa ajettava jopa hiekkatien suorilla. Mitä suurempi on hyrrän pyörimisnopeus sitä suurempi on hyrrävoima.
  • Vastaohjauksessa käytämme tätä hyrrävoiman vakauttavaa voimaa moottoripyörän kallistamiseen ja kääntämiseen. Kun kaarteessa käännät ohjausta ulkokaarteen suuntaan, yrittää hyrrävoima vastustaa tätä kääntämistä ja kallistaa etupyörää sisäkaarteen suuntaan. Etupyörän kallistuessa kallistuu koko pyörä. Molempien pyörien kallistuessa sisäkaarteen suuntaan saadaan moottoripyörä kääntymään kaarteeseen.
  • Selittämäni asiat saattavat tuntua oudoilta, mutta parhaiten saat sen testattua itse ajamalla ja harjoittelemalla. Vastaohjaus on niin tehokas, ettei esim. kokematon matkustaja pysty estämään moottoripyörän kallistumista ja kääntymistä.

Äkkitilanteessa ihminen toimii vaiston varassa, joten on tärkeää opetella käyttämään vastaohjausta ainoana ohjauskeinona maantienopeuksissa, ettei vahingossa käännä kaarteessa ohjaustangosta, niin kuin polkupyörällä, kaarteen suuntaan. Kaarteen suuntaan kääntäminen äkkitilanteessa saakin pyörän nousemaan pystyasentoon ja törmäämään esim. vastaantulijaan. Todennäköisesti osa kokemattomien kuljettajien onnettomuuksista aiheutuu tästä väärästä ohjaustekniikasta.

Toivottavasti vastaohjauksen puheeksi ottamisesta on jollekin hyötyä ja jos se jollekin jäi vielä epäselväksi, soittele ihmeessä, niin jutellaan.

Lisätietoa moottoripyörällä ajamisesta esim.

http://tekniikanmaailma.fi/kaksipyoraiset/turvallisesti-moottoripyoralla/

Autot, moottoripyöräily, tietotekniikka, automyyjä, automyynti, työnjohto