Autoala syksy 2014

Olisiko jo toiveita paremmasta?

Autokauppa on käynyt koko alkuvuoden suurin piirtein odotusten mukaisesti. Toivottavasti positiivinen vire jatkuu, vaikka ilmassa onkin talouden epävarmuuden jatkumisen riskejä (esim. Ukrainan tilanne ja Venäjälle suunnatut pakotteet).

Joidenkin Euroopan maiden ja Yhdysvaltojen talouden positiiviset viestit tuovat toiveita paremmasta tulevaisuudesta, mutta sotilaalliset konfliktit (Ukraina, Syyria, Israel) luovat epävarmuutta ihmisten mieliin ja vaikeuttavat näin myös investointipäätösten tekemistä.

Toivottavasti Ukrainan tilanne rauhoittuu ja Venäjän pakotteet voitaisiin purkaa. Naapurimme taloustilanne vaikuttaa tietenkin myös tänne Suomen markkinoihin. Suomalaisten päättäjien osalta näyttäisi olevan meneillään jonkinmoinen ”vahdinvaihto” ja toivottavasti päättäjiksi löytyy todellisia johtajia, jotka saavat kelkan kääntymään taas talouden kasvu-uralle.

 
Vaihtoautojen määrä Nettiauto.com ja Autotalli.com portaaleissa on hieman laskenut kevään huipputasosta 90000/42000  (Autotallista vain liikkeiden ajoneuvot), joten suunta on parempaan päin. Hyvänä puolena autojen määrässä on, että on ainakin vaihtoautoja joita myydä. Määrät ovat kuitenkin kaukana pitkäaikaisista keskiarvoista jotka ovat olleet Nettiautossa n. 70-75000 ja Autotalli.com portaalin liikkeiden myynnissä olevien osalta 30-35000.

 
Koko viimetalven vaihtoautojen määrä oli selvässä kasvussa, mutta panostukset vaihtoautomyyntiin ovat tuottaneet tulosta. Uusien autojen myynnin pieni piristyminen on pitänyt vaihtoautojen määrän ja kysynnän jonkinlaisessa tasapainossa, vaikkakin vaihtoautoja näyttäisi olevan runsaasti tarjolla ja seisontapäiviä alkaa kertyä paikoitellen tarpeettoman paljon.

Toivotan positiivista virettä syksyyn!

Hanski