Autoala kesä 2016

Toivoa paremmasta?

Blogin kirjoittaminen on jäänyt väliin jo liki kahden vuoden ajalta, sillä autoalan näkymissä ei ole ollut paljon kerrottavaa. Tänä vuonna autokauppa on käynyt koko alkuvuoden suurin piirtein odotusten mukaisesti. Toivottavasti positiivinen vire jatkuu, vaikka ilmassa onkin talouden epävarmuuden jatkumisen riskejä (esim. Brexit, Turkin levottomuudet ja Venäjän sotilaallinen toiminta).

Joidenkin Euroopan maiden ja Yhdysvaltojen talouden positiiviset viestit tuovat toiveita paremmasta tulevaisuudesta, mutta Britannian euroero ja sotilaalliset konfliktit (Ukraina, Syyria, Turkki) sekä terrori-iskut luovat epävarmuutta ihmisten mieliin ja vaikeuttavat näin myös investointipäätösten tekemistä.

Toivottavasti Ukrainassa päästään sopuun ja Venäjän pakotteet voitaisiin purkaa. Naapurimme taloustilanne vaikuttaa jatkossakin myös tänne Suomen markkinoihin. Suomessa on tehty vaikeita päätöksiä yhteiskuntasopimuksen merkeissä, joka toivottavasti saa kelkan kääntymään taas talouden kasvu-uralle. Lupaavia merkkejä kasvusta on näkyvissä, mutta ollaan vielä kuitenkin kovin epävarmalla pohjalla ympäristön paineiden vuoksi.

Vaihtoautojen määrä Nettiauto.com ja Autotalli.com portaaleissa on hieman laskenut kevään huipputasosta 87000/40000 (Autotallista vain liikkeiden ajoneuvot), joten suunta on parempaan päin. Hyvänä puolena autojen määrässä on, että on ainakin vaihtoautoja joita myydä. Määrät ovat kuitenkin kaukana pitkäaikaisista keskiarvoista jotka ovat olleet Nettiautossa n. 70-75000 ja Autotalli.com portaalin liikkeiden myynnissä olevien osalta 30-35000.

Koko viimetalven vaihtoautojen määrä oli selvässä kasvussa, mutta panostukset vaihtoautomyyntiin ovat tuottaneet tulosta. Uusien autojen myynnin pieni piristyminen on pitänyt vaihtoautojen määrän ja kysynnän jonkinlaisessa tasapainossa. Vaihtoautoja näyttäisi olevan runsaasti tarjolla, mutta ainakin kesäkuun myyntiluvut vaikuttivat lupaavilta. Varastojen arvo euromääräisesti on silti vielä varsin korkealla.

Toivotan positiivista virettä syksyyn!

Hanski