Autokauppa tammikuu 2012

Uusi pressa ja autoveromuutos

Vuosi on alkanut tammikuun alun ”kesäkeleillä” ja lopun lumisateilla. Autokaupan näkymät ovat ristiriitaisia. Vuoden alku on lähtenyt käyntiin mukavissa tunnelmissa ja autokauppa tuntuu käyvän kohtuudella. 1.4.2012 voimaa astuva uusi autoverotus muuttaa hankinnan verotusta isopäästöisten autojen osalta korkeammaksi, mutta suosii pienipäästöisiä autoja (alle 110 g/km).

Dieselpolttoaineen verotus kiristyi n. 10 % ja dieselin hinta kipusi lähes bensiinin lukemiin, mutta samalla vuotuinen käyttövoimavero hieman keventyi. Omalta kohdaltani laskin, että dieselajoneuvo tulee kuitenkin edullisemmaksi (Volvo S60 2.4). Dieselkäyttöisenä S60 näyttää menevän n. 2 l/100 km pienemmällä kulutuksella, joten sadalla kilometrillä kustannusero on n. 3 euroa ja käyttövoimavero tulee maksetuksi n.15 000 kmajolla. Pienten ja pienikulutuksisten autojen kohdalla dieselin käyttö saattaa muuttua kannattamattomaksi suurehkon hankintahintaeron ja pienen kulutuseron vuoksi.

Tämän vuoden myyntiennusteet vaihtelevat 90 000 ja 120 000 myydyn auton kappalemäärissä, joten autokaupalla on aikamoiset haasteet määritellä oikea palveluhenkilöstön tarve ja resurssien oikea kohdentaminen. Toivottavasti tulevaisuuden näkymät hieman kirkastuvat ja suomalaisten usko tulevaisuuteen taas paranisi. Maailmalla on paljon epävarmuustekijöitä ja tulevaisuuden tarkka ennustaminen on erityisen vaikeaa. Toivotaan kuitenkin parasta sekä autokaupan kehitykselle että koko maailman tulevaisuudelle.

Presidentinvaalit alkavat olla loppusuoralla ja mielenkiintoista nähdä tuleeko uusi ”jytky” vai valitsevatko äänestäjät tutun ja turvallisen. Mukavaa vuoden jatkoa kaikille ja kaupallista autovuotta!

T: Hanski